top of page

Arbetsrätt

Arbetsrätt är de lagar som reglerar hur förhållandet ska se ut mellan arbetsgivare och anställda och handlar till exempel om anställningsskydd, arbetsmiljörätt och regler om arbetstagarinflytande. I Sverige bygger stora delar av arbetsrätten på de kollektivavtal som fackförbunden har arbetat fram.

Som anställd och arbetsgivare är det nödvändigt att ha koll på de olika delarna av svensk arbetsrätt så man vet vilka arbetsvillkor som man har rätt till och att följa.

Arbetsledningsrätten är en grundläggande princip inom arbetsrätten som innebär att arbetsgivaren leder verksamheten och fördelar arbetet. 

Förutom skyldigheten att följa arbetsgivarens beslut åtar sig arbetstagaren också grundläggande skyldigheter gentemot arbetsgivaren när ett anställningsavtal ingås. Skyldigheterna gäller även om de inte framgår av det skriftliga anställningsavtalet.

Den mest grundläggande skyldigheten är att utföra arbete, det vill säga arbetsplikt. Utöver detta finns några andra viktiga skyldigheter som följer av lag, kollektivavtal eller praxis.

Att vara anställd innebär en stark lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren. En arbetstagare är i princip skyldig att sätta arbetsgivarens intressen före sina egna intressen.

Ju högre ställning en arbetstagare har inom en organisation, desto större krav på lojalitet har arbetsgivaren rätt att ställa.

Arbetstagarens skyldigheter i anställningen hänger ihop med arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, och att arbetstagaren har en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 av wipr. Skapat med Wix.com

bottom of page