Övrigt
Etik och anti-korruption
Med korruption avses missbruk av makt och inflytande. Enligt en bredare definition kan korruption vara lagstridig, förkastlig och oetisk verksamhet. Korruption kan förekomma till exempel i form av
-
missbruk av tjänsteställning samt att ge, begära och ta emot mutor och ge löften om mutor
-
bedrägeri, förskingring, stöld och missbruk av gemensamma medel
-
hot och tvång genom våld
-
missbruk av konfidentiell information
-
favorisering och favoritsystem
-
kringgående av lagar och bestämmelser
-
förvanskning av fakta
-
olaglig uppföljning och övervakning
-
försummelse av skyldigheter och fördröjning av ärenden
-
skydd och hemlighållande av dålig förvaltning
-
likgiltigt ledningsarbete
-
orättvisa och osakliga metoder gentemot anställda
Korruption vanligast i politiken, ekonomin och den offentliga förvaltningen. Typiska former av korruption är
-
favorisering
-
bäste broder-nätverk
-
missbruk av förtroendeställning
-
brott mot tjänsteplikt
De primära riskområdena för korruption anses vara
-
byggbranschen
-
offentlig upphandling och anbudsförfaranden
-
samhällsplanering
-
det politiska beslutsfattandet
-
parti- och valfinansiering
Mänskliga rättigheter
De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna reglerar i grunden förhållandet mellan staten och individen.
De mänskliga rättigheterna utgör en begränsning av statens makt över individen och slår samtidigt fast vissa skyldigheter för staten. Ett exempel är att staten är skyldig att skydda individens rättigheter från att kränkas av andra personer. Ett annat exempel är att staten ska se till att varje människa kan förverkliga och utkräva sina rättigheter enligt konventionen om mänskliga rättigheter.
De mänskliga rättigheterna är en del av folkrätten, det vill säga den internationella rätten. Rättigheterna finns nedskrivna i olika typer av internationella överenskommelser. Konventioner och protokoll blir juridiskt bindande genom att staterna förklarar sig bundna av dem, exempelvis genom att ratificera dem. Förklaringar och deklarationer innebär även politiska förpliktelser.
Offentlig upphandling
Offentlig upphandling är den process som offentliga organisationer använder för att göra inköp. Det finns regler för hur detta ska gå till. Offentlig upphandling kan också användas för att bidra till hållbar samhällsutveckling.
Visselblåsning
Nya regler från 1 februari 2022
Nya och förenklade regler för offentliga upphandlingar började gälla den 1 februari 2022. De nya reglerna gäller för upphandlingar under EU:s tröskelvärden och upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. De äldre reglerna gäller för upphandlingar som har påbörjats innan de nya reglerna trädde i kraft.
Sedan den 17 december 2021 har Sverige en ny visselblåsarlag.
Den nya lagen ger visselblåsare ett utökat skydd. Bland annat förstärks rätten till sekretess och det är nu möjligt att rapportera om fler missförhållanden än tidigare.
Vad är en visselblåsning?
En visselblåsning kallas det när en person rapporterar om missförhållanden i myndigheter, företag eller samhället i övrigt. Det kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller olämpliga.
Lagen gäller vid rapportering i ett arbetsrelaterat sammanhang av information om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram. För att det ska finnas ett allmänintresse ska det gälla allvarliga förhållanden, angå en krets som kan betecknas som allmänheten och finnas ett legitimt intresse av att missförhållandena kommer fram. Det kan exempelvis gälla frekventa och systematiska missförhållanden som det finns ett samhällsintresse av att de avhjälps eller avbryts. Information som endast rör den rapporterande personens egna arbets- eller anställningsförhållande omfattas däremot normalt inte av visselblåsarlagen.
Lagen gäller också vid rapportering i ett arbetsrelaterat sammanhang av information om missförhållanden som exempelvis strider mot EU-regler, till exempel dataskyddsförordningen, eller andra nationella regler som kompletterar EU-regler.
Hållbarhet och spårning
För att driva en hållbar verksamhet som uppfyller alla tillämpliga hälso-, säkerhets- och miljölagar m m är det viktigt att ha en hållbarhetspolicy.
Det är viktigt att den blir en integrerad del av verksamheten där även spårbarhet ingår. Hur ni väljer att göra beror på verksamheten men nedan nämnda bör ingå.
-
Ansvar.
-
Transparens.
-
Etiskt uppträdande.
-
Respekt för intressenternas intressen.
-
Respekt för rättsstatens principer.
-
Respekt för internationella uppförandenormer.
-
Respekt för de mänskliga rättigheterna.